Trwa ładowanie...
Zaloguj
Praca dla ciebie
Przejdź na
oprac. Jakub Stasiak
|

Ile zarabia barman? Na otwarciu lokali najlepiej wychodzą młodzi

0
Podziel się:

Bary i restauracje się otworzyły na nowo, a wraz z nimi do pracy wrócili barmani. Ile można zarobić w tym zawodzie? Wiele zależy od wieku pracownika i jego stażu pracy.

Ile zarabia barman? Na otwarciu lokali najlepiej wychodzą młodzi
Od 15 maja lokale gastronomiczne zostały ponownie otwarte. Do pracy wrócili również barmani (ASW / ArtService / Forum, RM, ASW / ArtService / Forum)

Od nieco ponad 2,5 tys. zł do ponad 5 tys. zł brutto - średnie zarobki barmanów przedstawiają się bardzo różnie. Najwięcej w branży zarobią mężczyźni przed 30-tką. W ich przypadku mediana, czyli najczęściej występująca pensja, wyniesie 3400 zł brutto. Nie bez znaczenia jest również staż w zawodzie. Barman, który zaczął pracę ok. 20. roku życia, po 6 latach może zarobić nawet 5120 zł.

Na znacznie niższe zarobki mogą niestety liczyć barmanki. Luka płacowa w zawodzie jest znacząca i wynosi średnio ok. 600 zł w przypadku najlepiej zarabiających - wynika z danych serwisu wynagrodzenia.pl.

Tym, co nie powinno dziwić, jest fakt, że barman najwięcej zarobi w Warszawie. W popularnych "sieciówkach" średnie zarobki rzadko kiedy spadają poniżej 5 tys. zł brutto. Co ciekawe, nawet 1,5 tys. zł mniej zarobimy w Krakowie, również sporym ośrodku turystycznym. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku kelnerów.

Zobacz także: "Zatrudnię kelnera". Restauracje szukają ludzi. Ile płacą?

Ile zarabia kelner? Tu też kobiety nie mają łatwo

3050 zł brutto - tyle wynosi najczęściej spotykana pensja w zawodzie kelnera. Bez podziału na region czy płeć. A te mają znaczenie. Im większe zarobki, tym luka na niekorzyść kobiet rośnie. Wśród najlepiej zarabiających może ona wynieść nawet 400 zł.

Ponadto najwięcej otrzymają kelnerzy na Dolnym Śląsku i w stolicy, gdzie ich pensja może wynieść nawet 4 tys. zł. (4100 w przypadku Warszawy). W innych dużych ośrodkach, jak w Łodzi czy Toruniu, mediana zarobków spadnie nawet o kilkaset złotych.

Rozmrażanie gastronomii. Wróciły bary i restauracje

Przypomnijmy - od 15 maja lokale gastronomiczne znowu zaczęły przyjmować gości. Na razie - przez pierwsze dwa tygodnie - tylko w ogródkach na świeżym powietrzu.

Jedzenie wewnątrz restauracji i w strefach gastronomicznych ma powrócić 29 maja. Jednak, jak słyszymy w branży, parkingowe ogródki mogą pozostać na całe lato - o ile oczywiście przekonają się do nich klienci.

Restauratorzy przyznają też, że organizacja ogródków może się wiązać z dodatkowymi kosztami. Trzeba będzie kupić stoliki, parasole, czasem zatrudnić dodatkowe osoby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
Sedlak&Sedlak
KOMENTARZE
(0)