Pozornie bycie barmanem to proste zajęcie. By jednak dobrze wykonywać swe obowiązki konieczna jest stosowna wiedza teoretyczna, praktyczne umiejętności a także odpowiednie predyspozycje osobowościowe. Praca barmana traktowana jest jako zajęcie tymczasowe, na kilka lat. Niemal nie spotyka się za barem osób po trzydziestce. Natomiast młodzież, zwłaszcza młodzi mężczyźni, doskonale się odnajdują w roli barmana.
Barman – opis zawodu
Do podstawowych obowiązków barmana należy obsługa klientów w barach, restauracjach, itp. Jego zadaniem jest przygotowywanie i serwowanie gościom lokalu drinków alkoholowych i bezalkoholowych - w zależności od składanych zamówień.
Inne zajęcia barmana to:
- dbałość o miejsce pracy,
- zaopatrzenie baru w odpowiednie produkty,
- nadzór nad magazynowaniem trunków i innych napojów oraz niezbędnych w tym zawodzie akcesoriów,
- przygotowywanie „autorskich” drinków, według własnych pomysłów i receptur,
- dbałość o dobrą atmosferę w lokalu,
- rozmowy z gośćmi.
Barmaństwo dzieli się na dwa kierunki:
- klasyczne, co wymaga wiedzy o rodzajach alkoholi, umiejętności łączenia różnych składników drinków; sprowadza się do przygotowywania i serwowania napojów,
- freestyle to więcej niż robienie i podawanie drinków; można powiedzieć, że to teatr jednego aktora, obejmujący pokazy zręczności barmańskiej, tworzenie atmosfery radosnej zabawy.
Jak zostać barmanem - wymagania
Do wykonywania tej pracy przydaje się ukończenie szkoły gastronomicznej na poziomie zawodowym, średnim lub wyższym, dającym zawód kucharza, kelnera, organizatora usług gastronomicznych. Oprócz wiedzy szkolnej duże szanse rozwoju i doskonalenia dają praktyki w lokalach gastronomicznych.
Jednak wykształcenie kierunkowe to nie jest to warunek konieczny. Większe znaczenie mają predyspozycje, osobowość, sposób bycia, łatwość uczenia się. W tym zawodzie często pracują studenci, a umiejętności zawodowe zdobywają na szkoleniach barmańskich.
Początkujący pracownicy powinni zdobywać doświadczenie zawodowe w mniejszych lokalach, gdzie jest mniej klientów i spokojniejsza praca.
Praca w zawodzie barmana daje szansę doskonalenia się w zawodzie i awansu wewnętrznego. Stopnie awansu to:
- barman I stopnia, którym można zostać po praktyce w barze i zdaniu egzaminu wewnętrznego przed upoważnioną osobą,
- Barman - Mixer II stopnia (po ukończeniu kursu barmańskiego II stopnia),
- Master – Bartender, tytuł przyznawany przez Stowarzyszenie Barmanów Polskich barmanom po specjalistycznych szkoleniach, laureatom konkursów barmańskich itp.
Od początkujących barmanów oczekuje się:
- znajomości przynajmniej jednego języka obcego (co niezwykle przydaje się w kontaktach z cudzoziemcami),
- otwartości na ludzi,
- umiejętności prowadzenia rozmowy i słuchania Barman bywa "spowiednikiem” i doradcą),
- dobrej kondycji fizycznej (praca stojąca),
- pogodnej natury i poczucia humoru.
Zarobki barmana
Zgodnie z danymi opublikowanymi w serwisie internetowym www.wynagrodzenia.pl, mediana w tym zawodzie wynosi 2035 złotych brutto. Natomiast 25% barmanów zarabia poniżej 1700 złotych brutto, a 25% powyżej 2600 zł. Do tego można doliczyć jeszcze napiwki - tym większe, im wyższa jest ranga lokalu i im klient lepiej zostanie obsłużony.
Barmani mogą też dorabiać, zatrudniając się do obsługi imprez firmowych , uroczystości rodzinnych, eventów itp. Dzięki temu ich zarobki znacznie wzrastają.
Praca dla barmana
Z każdym rokiem przybywa barów i innych lokali gastronomicznych, poza tym jest duża fluktuacja kadr. Tak więc o pracę nie jest trudno, a zwłaszcza o zatrudnienie tymczasowe, np. w miejscowościach turystycznych w okresie urlopowym.
Poza pracą na etacie możliwa jest działalność gospodarcza – prowadzenie własnego lokalu, współpraca z hotelami, domami wczasowymi, domami weselnymi.
Plusy i minusy zawodu barmana
- napiwki jako znaczący dodatek do pensji,
- praca z ludźmi, nawiązywanie znajomości
- możliwość godzenia pracy z nauką (studenci studiów stacjonarnych i zaocznych),
- brak monotonii,
- możliwość wykazania się kreatywnością (własne przepisy na drinki),
- praca w godzinach popołudniowych i nocnych,
- praca w gwarze i hałasie,
- trudne godzenie życia rodzinnego z pracą zawodową,
- dla osób o słabym charakterze zagrożenie nadużywaniem alkoholu.