Uwielbiasz gotować i masz zmysł kulinarny? Dowiedz się, jak zostać kucharzem, gdzie możesz pracować i jakie są perspektywy zawodowe.
Twoją pasją jest gotowanie? Lubisz eksperymentować w kuchni? Pomyśl o zawodzie kucharza, który - jeszcze do niedawna traktowany po macoszemu - znów powraca do łask. Dowiedz się, jak zdobyć kwalifikacje i jakich zarobków możesz się spodziewać.
Kucharz - opis zawodu
Zawód kucharza istnieje od wieków i w czasach dawnych urastał do wysokiej rangi. Na dworach arystokratycznych czy królewskich kucharze cieszyli się uznaniem, mając wysoki status społeczny. Z czasem ich rola była stopniowo umniejszana, ponieważ ... kucharzem może być każdy. Ale tylko teoretycznie, gdyż co innego przygotowywać obiady domowe, a co innego pracować w prestiżowych restauracjach czy gotować dla najważniejszych głów państwowych.
Istotą zawodu kucharza jest gotowanie. Praca polega na przyrządzaniu posiłków zgodnie z obowiązującym w restauracji menu na zamówienie klientów. Mogą to być dania typowo polskie, jak również być związane z kuchnią międzynarodową.
Jak zostać kucharzem - wymagania
Teoretycznie kucharzem może zostać każdy, kto tylko potrafi smacznie gotować. By jednak ułatwić sobie drogę do dobrze płatnej pracy, warto mimo wszystko zdobyć wykształcenie typowo gastronomiczne. Gdzie je uzyskać? W technikach gastronomicznych, szkołach zawodowych lub szkołach policealnych. Można także zdecydować się na studia na kierunku hotelarstwo i w kolejnych semestrach wybrać specjalizację związaną z gastronomią i zawodem kucharza. Atutem takiego rozwiązania jest nie tylko zdobywanie wiedzy teoretycznej, ale również praktycznej - na praktykach zawodowych. Nauka kończy się możliwością podejścia do egzaminu zawodowego, który pozwala na pracę w zawodzie.
Jak zostać kucharzem - kursy zawodowe
Warto jednak mieć świadomość, że szanse na znalezienie dobrze płatnej pracy w renomowanych restauracjach zwiększa uczestnictwo we wszelkiego rodzaju kursach. Szkolenia gastronomiczne pozwalają nie tylko na zdobycie podstawowej wiedzy, ale również rozwijanie swoich umiejętności. W ofercie ośrodków szkoleniowych znajdują się kursy związane z konkretnym rodzajem kuchni (np. włoskiej, meksykańskiej), jak również dotyczących nowoczesnych technik i rozwiązań w gastronomii.
Kto nadaje się na kucharza?
Wykształcenie gastronomiczne może zdobyć każdy. Jednak nie wszyscy mogą stać się dobrymi kucharzami zatrudnianymi w renomowanych restauracjach i nie wszyscy będą mieli predyspozycje do tego, by zostać szefem kuchni.
Poza odpowiednim wykształceniem i zdobytym doświadczeniem liczy się także pasja do gotowania. Zawód kucharza nie opiera się wyłącznie na wiernym odwzorowywaniu przepisów. Trzeba mieć zmysł kulinarny, by tworzyć niebanalne i naprawdę smaczne dania - takie, które wśród gości restauracji znajdą zwolenników.
Trzeba także wykazać się zaradnością oraz szybkością działania. Przydaje się to w momencie, gdy restauracja przeżywa "oblężenie" i kelnerzy przyjmują wiele zamówień jednocześnie.
Ważna jest także odporność na stres, ponieważ nierzadko praca w kuchni wiąże się ze stresującymi sytuacjami.
Ile zarabia kucharz?
Zarobki kucharza są dość mocno zróżnicowane, co wynika przede wszystkim z jego doświadczenia, miejsca zatrudnienia czy zajmowanego stanowiska. Im bardziej prestiżowa restauracja, tym większego wynagrodzenia można się spodziewać. Ponadto szef kuchni będzie zarabiał więcej niż kucharz. Zaś zarobki kucharza będą wyższe niż wynagrodzenie pomocnika kucharza.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi w serwisie Wynagrodzenia.pl, średnia miesięczna pensja na stanowisku kucharza wynosi 2345 zł brutto. 25% osób deklaruje jednak wyższe zarobki, oscylujące wokół 3016 zł brutto.
Jeśli chodzi o stanowisko pomocnika kuchennego, z danych zamieszczonych w portalu Wynagrodzenia.pl wynika, iż zarobki na tym stanowisku oscylują wokół 1817 zł brutto. 25% osób deklaruje, iż zarabia powyżej 2200 zł brutto.
Osoby zatrudnione na stanowisku szefa kuchni mogą liczyć na większe wynagrodzenie. Zgodnie z danymi zamieszczonymi w serwisie Wynagrodzenia.pl, średnie zarobki oscylują wokół 3924 zł brutto. Najlepsi szefowie kuchni mogą zarabiać nawet powyżej 5500 zł brutto.
Plusy i minusy
- możliwość połączenia pracy z pasją
- możliwość rozwijania swoich umiejętności kulinarnych
- szansa na awans zawodowy (np. ze zwykłego kucharza na szefa kuchni)
- dość wysokie zarobki w przypadku szefa kuchni
- ciężka praca nierzadko pod presją czasu
- praca wymagająca pozycji stojącej przez wiele godzin
- niskie zarobki dla osób z minimalnym doświadczeniem.