Czym zajmuje się kelner?
Większość osób zatrudnionych w charakterze kelnera lub kelnerki nie posiada konkretnego wykształcenia w tym kierunku. Często to, czy dana osoba nadaje się do pracy kelnera, zależy od jej usposobienia i intuicji.
Do zadań kelnera należy przygotowanie sali, nakrycie stołów oraz dbanie o porządek. Jednak najważniejsza jest kompleksowa obsługa gościa, czyli podanie karty, doradzenie, objaśnienie składników dania, przyjęcie zamówienia, a następnie fachowe podanie zamówionych posiłków i rozliczenie zamówienia.
Praca kelnera nie należy do najłatwiejszych ze względu na brak przerw na pełny posiłek, pozostawanie w ciągłym ruchu oraz ciągłe skupienie i unikanie popełnienia błędów.
Jaki powinien być kelner?
Ważne jest, żeby kelner był osobą kompetentną i odpowiedzialną. Nie bez znaczenia jest także komunikatywność oraz kultura osobista. Poza tym dobry kelner powinien wykazywać się pewną intuicją. Jeśli przy stoliku odbywają się ważne rozmowy, warto pozostawić gości w spokoju i podchodzić tylko na wyraźny sygnał. Z drugiej strony,* kelner idealny* powinien być otwarty i grzecznie prowadzić konwersację w momencie, gdy goście wykazują chęć na krótką pogawędkę.
Wielu restauratorów zatrudnia kelnerów także ze względu na ich znajomość języków obcych oraz aparycję. To niewątpliwie ważne kwestie w tej pracy. Klient zagraniczny na pewno doceni komunikatywność obsługującej go osoby, nawet jeśli rozmowa będzie się toczyć w języku pośrednim, na przykład angielskim.
Wygląd kelnera to często sprawa kluczowa. Nie chodzi o to, żeby zachwycać urodą, ale o schludność i uśmiech, które są gwarancją dobrego pierwszego wrażenia.
Kluczowa w zawodzie kelnera jest dobra pamięć. Z jednej strony musi on znać doskonale menu, z drugiej zaś zapamiętywać zamówienia oraz specjalne życzenia gości restauracji.
Zróżnicowanie rynku a praca kelnera
Kelnerzy pracują w lokalach o różnym charakterze, a przez to także system ich pracy może być zróżnicowany. Restauracje hotelowe w miejscowościach wypoczynkowych zatrudniają kelnerów w ramach trzech zmian: od rana do popołudnia, od popołudnia do wieczora lub cząstkowo rano i wieczorem z przerwą w południe. Wynika to z pór posiłków gości hotelu. Praca kelnera w restauracji hotelowej sprowadza się głównie do przygotowywania szwedzkiego stołu i zbierania brudnych talerzy. Wieczorami mogą zdarzyć się jednak zamówienia z karty.
Renomowane restauracje zatrudniają najczęściej kelnerów z doświadczeniem, znajomością języków obcych oraz przyjemną aparycją. To miejsca, w których w najwyższym stopniu można liczyć na umowę o pracę. Jednak znane i cenione restauracje wymagają od kelnerów dużo więcej niż te przeciętne. Chodzi przede wszystkim o savoir-vivre na najwyższym poziomie czy rozeznanie w alkoholach, jak je podawać i do czego.
Lokale o niższych standardach najchętniej zatrudniają studentów na umowy zlecenia lub po prostu na czarno. Schludny wygląd i komunikatywność to pożądane przez restauratorów cechy, które mogą zagwarantować zdobycie pracy kelnera. Jest to jednak zajęcie dorywcze, a zatem i mało stabilne.
Średnie wynagrodzenie kelnera
Najczęściej kelnerzy pracują na umowę zlecenia. Umowa o pracę zarezerwowana jest dla pracowników dobrze prosperujących lokali, o długim stażu pracy w jednym miejscu. Wtedy pensja sięga 2300 zł brutto.
Jednak w większości przypadków wynagrodzenie kelnera wypłacane jest na podstawie umowy zlecenia i zależy od dwóch czynników: stawki godzinowej oraz napiwków. Pracodawcy bardzo często uzależniają rzeczoną stawkę od przeciętnej wysokości tipów. Jeśli lokal cieszy się nieustającym zainteresowaniem gości lub jego klientami są osoby zamożne, kelner może liczyć na wysokie napiwki (nawet 70-100 zł dziennie). Dlatego jego stawka godzinowa wynosi wtedy 4-5 zł netto. Restauratorzy, którzy wiedzą, że jego pracownicy mogą liczyć na niższe tipy, proponują 8-10 zł na godzinę do ręki.
W ostatecznym rozrachunku wszystkie te dane dają podobny rezultat. Średnio kelner może zarobić zatem od 1600 do 1800 zł na rękę. Dane statystyczne pokazują, że największa liczba osób pracujących w tym zawodzie zarabia około 2260 zł brutto. Niekiedy zarobki kelnera mogą sięgać 2900 zł brutto, ale też 1900 zł brutto.